Spis treści
Krok 1 - planowanie układu
Na sposób rozplanowania zabudowy kuchennej decydujący wpływ ma nie tylko metraż, lecz także styl życia domowników. Jeśli twoja kuchnia jest spora, a mało gotujesz, nie warto wydawać na meble, które wypełniają przestrzeń po sufit. W takiej sytuacji postaw raczej na niską zabudowę, ewentualnie dodaj do niej półki na ścianie. Zyskasz wrażenie przestronności – cenne zwłaszcza w kuchni połączonej z salonem. Spójrz na wnętrze świeżym okiem. Może lepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie wysoka szafa i wyspa niż dwa standardowe szeregi szafek.
Krok 2 - co na podłogę i ściany
Płytki gresowe są bez wątpienia najpopularniejszym wyborem spośród okładzin do kuchni. I to zarówno na ścianę, jak i na podłogę. Wyróżniają się trwałością, odpornością na uszkodzenia. Bez problemu utrzymuje się je też w czystości. Wiele jednak w tym względzie zależy od fug, które raczej trudno się myje. Wybieraj zatem większe formaty okładzin gresowych, wtedy spoin jest mniej. Fugi powinny być przeznaczone do pomieszczeń wilgotnych i jak najwęższe.
Coraz większym uznaniem cieszą się posadzki winylowe i panele laminowane. Ważne jednak, by w kuchni zastosować w pełni wodoodporne – nie tylko z powłoką hydrofobową, lecz także z taką warstwą spodnią. Zaleca się też przyklejenie posadzek do podłoża. Oba ich rodzaje im są grubsze, tym mniej podatne na odkształcenia. W przypadku paneli laminowanych klasa ścieralności nie może być mniejsza niż AC4. Co nowego na ścianach? Efektowne ekrany szklane oraz tapety (oczywiście wodoodporne).
Krok 3 - zaplanuj ciąg roboczy
Staraj się ustawić meble i sprzęty zgodnie z zasadami ergonomii. W małej kuchni nie zawsze to możliwe, ale też odległości między lodówką, zlewem a kuchenką nie są na tyle duże, by szczególnie utrudniały pracę. Właśnie te trzy sprzęty wyznaczają tzw. trójkąt roboczy, który daje się zastosować w każdym układzie zabudowy. Pierwsze miejsce w ciągu roboczym zajmuje lodówka. Obok niej zaplanuj blat (min. 40 cm szerokości) do odkładania wyjmowanych z niej produktów.
Drugi w kolejności jest zlew. Przy nim ustaw zmywarkę. Następna w ciągu to kuchenka (płyta grzejna, piekarnik). Optymalna szerokość blatu między nią a zlewem wynosi 80 cm. Natomiast za kuchenką nie powinien on być węższy niż 40 cm. Ten układ sprzętów sprawdza się w kolejności od strony lewej do prawej i odwrotnie. Zatem zarówno osoby prawo- jak i leworęczne mogą z niego sprawnie korzystać. Szafki dolne i górne zagospodaruj „tematycznie”, np. przy zlewie umieść pojemniki na odpadki, a obok kuchenki – garnki i przyprawy itp.
Polecany artykuł: