Mówi się, że kuchnia jest sercem domu. To miejsce, w którym spędzamy sporo wolnego czasu, przygotowujemy mniej lub bardziej wyszukane potrawy oraz spotykamy się z najbliższymi, a nierzadko także i gośćmi. Z tego względu warto zaplanować ją tak, aby stała się funkcjonalna i ergonomiczna podczas codziennej eksploatacji. O czym należy pamiętać podczas opracowywania projektu idealnej kuchni?
Podział na strefy
Chcesz, aby przygotowywanie posiłków było łatwe i wygodne, a konieczność przemieszczania się po kuchni – ograniczona do minimum? Zadbaj o podział wnętrza na pięć stref. W pierwszej, położonej najbliżej wejścia, czyli w sekcji zapasów - zlokalizuj lodówkę i zamrażarkę oraz szafkę na produkty spożywcze. W drugiej strefie – przechowywania – wygospodaruj miejsce na naczynia, sztućce, garnki czy małe AGD. Zdecyduj się tutaj na meble wiszące i szuflady, unikaj natomiast dolnych półek wymagających schylania się czy klękania. Mniej więcej po środku kuchennego ciągu - zlokalizuj strefę zmywania – zlew, zmywarkę i kosz na śmieci – które są niejako odpowiedzialne za zachowanie czystości w pomieszczeniu. Następnie, sporą część blatu roboczego przeznacz na sekcję przygotowywania potraw. Miejsce powinno być na tyle duże, aby zmieścić chociaż dwie deski do krojenia - jedną na pieczewo, a drugą na pozostałe produkty, a do tego znaleźć przestrzeń dla zestawu noży, pojemników na przyprawy oraz produktów, które wyjmiemy z lodówki. Ostatnia, ale nie mniej ważna będzie strefa gotowania, w której umieścisz kuchenkę, piekarnik czy mikrofalówkę.
Zasada roboczego trójkąta
Kolejnym ważnym aspektem, jaki musisz mieć na uwadze podczas urządzania kuchni jest zasada trójkąta roboczego. Zgodnie z nią trzy najważniejsze sprzęty – zlewozmywak, lodówka i kuchenka – powinny znajdować się w odpowiednich odległościach, w rozstawieniu przypominającym trójkąt. Optymalne odstępy to: 120-210 cm między zlewem a lodówką, 90-210 cm między kuchenką a zlewozmywakiem oraz 120-270 cm między lodówką a kuchenką. Ostateczne odległości pomiędzy sprzętami dopasuj do wymiarów pomieszczenia, jakie przewiduje wybrany przez Ciebie projekt domu. Jeśli wielkość kuchni na to pozwoli, to staraj trzymać się zasady wynikającej z czynności, jakie po kolei wykonujesz tj. od przechowywania produktów i naczyń, poprzez mycie produktów, do obróbki i gotowania, czyli: lodówka, szafka z naczyniami, zlew, roboczy blat, kuchenka. Ergonomicznie zaplanowany ciąg kuchenny na pewno ułatwi Ci codzienne funkcjonowanie.
Optymalny układ mebli
Zastanawiasz się, jaki układ mebli najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Powinien być on uzależniony w głównej mierze od kształtu pomieszczenia. Jeśli w Twoim domu zaplanowano długą i wąską kuchnię bądź mały aneks otwarty na salon, weź po uwagę meble jednorzędowe. Układ będzie nieco mniej ergonomiczny, ale zyskasz wygodniejszą komunikację, nie wymuszającą przeciskania się między dwoma rzędami szafek. W nieco szerszych pomieszczeniach sprawdzą się meble usytuowane w dwóch równoległych liniach. Po jednej stronie umieść blat roboczy, zlew i kuchenkę; po drugiej – lodówkę oraz dodatkowy blat. Pamiętaj, aby odległość pomiędzy szafkami wynosiła co najmniej 90-120 cm; dzięki temu ich otwieranie będzie wygodne. A może Twoja kuchnia jest duża i przestronna? Zdecyduj się na układ mebli w kształcie litery L lub U. To rozwiązanie pozwoli Ci na zastosowanie zasady trójkąta roboczego i ergonomicznego ciągu kuchennego, dzięki którym codzienne korzystanie z pomieszczenia będzie wyjątkowo wygodne. Taki rozkład pozwoli znaleźć miejsce na barek kawowy lub mniejszy stół dedykowany krótkim posiłkom. Jeśli Twoja kuchnia płynnie łączy się z salonem, możesz przewidzieć kuchenną wyspę, która będzie łącznikiem, a jednocześnie granicą - między salonem, a kuchnią.
Bardzo ważnym aspektem wpływającym na komfort użytkowania kuchni jest także odpowiednie oświetlenie. Pamiętaj, aby właściwie doświetlić roboczy blat, może poprzez zastosowanie ledów pod górnymi szafkami?. Zwróć uwagę na kolor i intensywność światła - aby nie czuć dyskomfortu,
najlepiej wybrać opcję umiarkowanie ciepłą. Oprócz oświetlenia pod szafkami, warto też przewidzieć dodatkowe źródło - sufitowe, kinkiety lub listwy świetlne. Wybór jest tak szeroki, że bez najmniejszego problemu znajdziesz oświetlenie pasujące do stylu swojej kuchni.
Marzysz o kuchni estetycznej, wygodnej i ergonomicznej? Jej zaaranżowanie wcale nie jest takie trudne! Wystarczy, że zastosujesz się do kilku zasad, pamiętając o właściwym podziale na strefy, zasadzie trójkąta roboczego oraz optymalnym układzie mebli. Dzięki temu, serce Twojego domu będzie wyjątkowo funkcjonalne, a jego codzienna eksploatacja stanie się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
- Praktyczna i funkcjonalna spiżarnia
- Jak praktycznie wykorzystać przestrzeń pod skosami na poddaszu użytkowym?
- Czy łazienka pod skosami może być wygodna i funkcjonalna?